Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 244

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 246

Costul tot mai ridicat reduce anual consumul de carne

Comentariile sunt închise pentru Costul tot mai ridicat reduce anual consumul de carne


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 244

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 246

In Romania, productia carnii de porc este mult sub cererea industriei procesatoare, asigurand doar 30% din necesar. Astfel ca singura optiune ramasa este importul masiv din alte tari, la preturi stabilite de producatorii straini si majorate de cheltuielile de transport si conversia leu-euro.

De aceasta anomalie au profitat comerciantii de carne de porc ce au putut afisa preturi europene la calitati de multe ori inferioare. Avem probleme si la carnea de vita si la carnea de oaie, iar repercusiunile acestui deficit se reflecta, destul de dur, in preturile de la raft.

Romania este integrata in piata europeana si, de voie, de nevoie, se misca in acelasi ritm cu aceasta si, de asemenea, suporta normele impuse pe piata comunitara. „Problema majora a Romaniei pe sectorul carnii de porc este vaccinarea impotriva pestei porcine clasice, fapt ce duce la imposibilitatea de a intra in competitie cu produsele romanesti pe pietele europene. Asociatia Romana a Carnii (ARC) a facut un demers pentru o derogare de la aceasta interdictie, fapt ce a dus la anumite cerinte europene, adica utilizarea exclusiv a carnii europene in productia procesatorilor doritori sa vanda produse finite din carne pe piata europeana, ne-a declarat Stefan Padure, reprezentantul ARC.
Pe de alta parte, pe langa fluctuatiile pretului la materie prima in moneda europeana, romanii trebuie sa suporte si conversia la moneda nationala. Astfel, am fost direct afectati atat ce scumpirea euro, cat si de faptul ca, anul acesta, pe piata europeana, carnea de porc s-a scumpit cu peste o treime. pretul la carcasa situat, la inceput de an, la un nivel de 1,62 euro pentru calitate peste 58% carne, a atins un maximum de 2,25 euro in luna august. „Dupa cum se vede, a fost o crestere de aproape 40%. Cresterea la nivel european a avut ca baza presiunea fermierilor (crescatorilor de porci) si lipsa efectivelor din piata europeana. Situatia a fost aceeasi ca si in anul 2007, dar ecartul dintre cele doua grafice de pret a fost de 25% (maximul anului 2007 fiind de 1,8 euro), a explicat Stefan Padure, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Unicul avantaj al carnii din Romania este prospetimea, dat de achizitia comunitara din tari vecine, precum Ungaria.

Carne de vita din America Latina

La vita avem cam aceleasi probleme, nu exista exploatatii specializate pentru a avea, ca industriasi, parteneri de discutie, spun reprezentantii industriei de profil. Motivul este ca in ultimii ani s-au taiat foarte multe vite, acestea nefiind inlocuite cu altele. Ferma medie in Romania este de 2,3 animale, iar in aceste conditii este imposibil sa discuti de calitate si ritmicitatea aprovizionarii. In aceste conditii, a devenit un fapt comun ca retailerii si restaurantele din Romania sa faca comenzi specifice pentru piese din carne de vita din Argentina si Brazilia. Cat despre carnea de oaie, achizitia se face de pe continentul australian. „Piata carnii de oaie este putin diferita, din cauza exporturilor de animale vii catre tarile arabe. Produsele procesate din carne de oaie au un caracter sezonier, in perioada de Paste si toamna. In plus, crescatorii de oi nu pot oferi procesatorilor doar partile cerute de consumator (cotlete, pulpa) si atunci procesatorul roman, ca si cel european, apeleaza la marii producatori de oaie – Australia si Noua Zeelanda. De acolo se pot obtine cantitati si calitati de carne conform specificatiilor cerute, din unitati agreate, in conditii de siguranta si la preturi comparabile cu cele din Romania, ne-a mai explicat reprezentantul ARC.

preturile mari scad accesul la carne

Romania este printre codasele clasamentului privind consumul de carne in Uniunea Europeana, potrivit celor din industria de profil. Astfel, un roman mananca aproximativ 62 kg de carne pe an (fara peste), fata de un european din tarile membre EU-15, care consuma aproape 90 kg. „Cu privire la consumul de carne, daca in 2007 economia a duduit la nivel propagandistic, consumul de carne a coborat la 65,8 kg/an pe cap de locuitor. Pentru anul 2008, in cel mai optimist caz, luand in calcul si criza, vom ajunge probabil undeva la 60 kg consum net pe locuitor, explica Stefan Padure. Situatia este si mai proasta daca luam in calcul prognozele Comisiei Europene privind evolutia pietei carnii, care arata ca pentru intervalul 2007-2014, consumul carnii de porc se va majora cu pana la 43,4 kg/cap de locuitor in 2014. Conform aceluiasi raport, consumul in zona EU-27 al carnii de pui va creste de la 23,2 kg anul trecut, la 24,5 kg in 2014. In Romania se pastreaza ponderea in bilantul alimentar, dar cantitatea se diminueaza cu aproape 1 kg, ajungand la 20,1 kg. „Noi, in loc sa recuperam decalajele, le marim. Alarmanta este si scaderea consumului carnii de vita in Romania cu aproape 17%, ajungand la 8 kg, fata 17,3 kg in EU-27, pe fondul diminuarii efectivelor de bovine la nivel national, spune reprezentantul ARC. Acesta sustine ca doar in privinta consumului de carne de oaie statisticile sunt imbucuratoare, in 2008 acesta a atins pragul de 2,5 kg, apropiat de cel european, de 2,7 kg.

Sursa: www.stiri.rol.ro

Comments are closed.

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite