Pretul carnii de miel se va majora

No Comments

Pretul carnii de miel se va majora cu aproximativ 30 la suta fata de anul trecut

In ciclul scumpirilor cu care a debutat aceasta luna, va mai aducem o veste proasta. Pe Paste, daca vrem sa punem pe masa carne de miel, va trebui sa scoatem din portofel cu 30 la suta mai mult fata de anul trecut. Anuntul vine din partea crescatorilor de oi, care spun ca nici asa nu vor reusi sa iasa in profit in conditiile care pretul furajelor a crescut, iar Guvernul Boc le-a dat doar jumatate din valoarea subventiei promise pe cap de oaie. O alta nemultumire este legata de cresterea nejustificata a pretului laptelui, spun ei, in conditiile in care de la ei pleaca la vechiul pret.

De pe masa de Paste nu poate sa lipseasca tocmai carnea de miel. Pentru multi dintre romani s-ar putea ca aceasta traditie sa fie doar o amintire anul acesta, tinand cont ca pretul se va majora cu aproximativ 30 la suta, spun crescatorii de oi.

Asa ca, daca anul trecut gaseam in piete carne de miel cu 20 de lei kilogramul, in aceasta primavara pretul va ajunge la cel putin 25 de lei pe kilogram. Cine este de vina? Guvernul Boc, spun crescatorii de ovine. De ce? Pentru ca si in acest an, dupa ce ca nu le-a dat decat jumatate de subventie, nici pe aceasta nu le-a trimis-o la timp, asa ca fermierii s-au vazut nevoiti sa cumpere furajele la preturi mai mari, pentru a nu le muri de foame oile. Si cum e greu ca intr-o astfel se situatie sa mai faci si profit, tot mai multi isi  vand animalele la export.

Am mers si noi in saivanele unui crescator de oi din Nisipari. Nea Sandu are 800 de animale si spune ca munca sa a ramas mai de graba o traditie de familie pentru ca de profit nu prea mai incape vorba.

In plus, spun crescatorii de animale, pe piata, laptele ajunge de cinci ori mai scump decat pleaca de la ei, asa ca doar procesatorii sunt cei care se pot lauda cu profitul.

Nemultumiti sunt producatorii si cel putin la fel de nemultumiti vor fi si cumparatorii cand vor gasi in piete sau la raftul hypermarketurilor un pret cu cel putin un sfert mai mare la carnea de miel. Cel la lapte s-a majorat deja in ultima perioada cu 30 la suta. Inexplicabil, spun crescatorii de animale, caci de la ei laptele porneste spre procesatori, cu vechiul pret.

Sursa: reporterntv.ro

Leave a Reply