Ce trebuie sa stii cand tai porcul de Craciun

No Comments

Sacrificarea porcului de Craciun trebuie sa respecte cateva reguli, pentru a proteja atat animalul de suferinta, cat si viitorul consummator de boli. Directia Sanitar-Veterinara a transmis un set de conditii care trebuie indeplinite.

Ce trebuie sa stii cand tai porcul de Craciun

“Legislatia in vigoare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii, stabileste conditiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai in abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuarii acestei operatiuni. Actul normativ prevede ca autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisa comercializarea carnii si a derivatelor rezultate, in afara gospodariei, cu recomandarea expresa ca animalele respective sa fie, asomate in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul contentionarii (prinderii) si

 

Asomarea, care la specia porcina se efectuiaza cu un pistol cu glont captiv, este un procedeu care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza acestuia pierderea cunostintei pana in momentul sacrificarii. Operatiunea de asomare nu afecteaza sub nici o forma  taierea traditionala a porcului de Craciun, iar pentru injunghiere se foloseste tot cutitul.

 

Medicii veterinari din toate zonele judetului au pistoale cu glont captiv, pe care le puteti solicita cand vreti sa taiati porcul de Craciun.

 

In judetul Sibiu se estimeaza ca vor fi sacrificati in perioada de iarna circa 15.000 de porci, din totatlul de peste 41.000 de capete.

 

Dupa sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar examinarea carnii, in special pentru diagnosticul trichinelozei.

 

Trichineloza este o boala parazitara determinata prin infestarea unor specii de animale si a omului pe cale digestiva cu un mic vierme nematod (cilindric) „Trichinella

 

Transmiterea bolii la om se realizeaza prin consumul carnii sau a preparatelor din carne de porc traditionale sau de vanat, infestate si neprelucrate termic suficient.

 

Semnele de boala la animale nu se manifesta clinic, insa la om dupa cateva zile (intre 6-30 zile) simptomele sunt de febra 38-40 grade C, tulburari digestive (dureri abdominale, voma, diaree), dureri musculare, urticarie edeme ale fetei,.cu evolutie extrem de grava daca nu se intervine la timp.

 

Examenul trichineloscopic in judetul Sibiu se efectueaza la sediul DSVSA Sibiu (Calea Surii Mari nr. 21), la circumscriptiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor din Sibiu (piata Cibin, piata Rahova), dupa programul afisat la sediul acestora, precum si de catre medicii veterinari de libera practica de la circumscriptile sanitare veterinare concesionate din orasele si comunele judetului

 

Pentru efectuarea examenului se  prezinta o proba de cca. 100 de grame de carne recoltata din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragma (iepurele) muschiuleti, muschii limbii si muschii intercostali. Proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de crotaliul prin care animalul respectiv a fost identificat, crotaliu care va fi predat medicului veterinar care examineaza carnea.

Sursa: citynews.ro

Leave a Reply

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite