Achizitie selectiva a porcilor de la tarani

Comentariile sunt închise pentru Achizitie selectiva a porcilor de la tarani

Potrivit site-ului gazetadeagricultura.info, la achizitia porcilor din gispodarii trebuie tinut cont de scopul cumpararii, sursa furnizoare, conditiile de adapostire avute in timpul cresterii, starea de sanatate a animalelor.

Rasele vor fi selectate in functie de hrana asigurata si de adapost; conditiile propice de hrana si adapost pot indruma achizitorii spre rasele de carne Marele Alb, Duroc, Landrace si metisii rezultati dintre aceste rase si cele similare.

Cel mai adesea sunt cumparati purceii intarcati, in varsta de 4-8 saptamani. Achizitia se face frecvent in perioada aprilie-mai, facand astfel ca greutatea atinsa la sacrificare, in preajma Ignatului, sa atinga 100-105 kilograme. Cei cumparati in lunile octombrie-noiembrie, urmeza a fi sacrificati la craciunul urmator, la greutati mai mari, indeosebi pentru preparate traditionale.

Animalele bune de carne au corpul lung, adanc si lat, capul mic, gatul scurt si crupa musculoasa, cu jamboane bine dezvoltate. Porcii sanatosi tin coada rasucita, sunt atenti, vioi, au parul lucios, pielea intinsa, fara crapaturi. Animalelor cumparate pentru sacrificare li se va face obligatoriu examenul trichineloscopic.

Purceilor intarcati li se face, la cumpararea de la tarani, proba mesei. Se confirma astfel ca animalele pot consuma hrana; porcii sanatosi (oricat de satui) tot mai incearca sa manance. (TS)

Sursa: fabricadecarne.ro

Comments are closed.