Carnea si produsele din carne

Comentariile sunt închise pentru Carnea si produsele din carne

Carnea, indiferent de animalul de la care provine (vita, oaie, porc, pasare), are o compozitie corespunzatoare vârstei si starii de nutritie a animalului. Carnea contine circa 20% proteine. Continutul grasimilor în carne depinde de felul animalului si starea de nutritie. Cea mai saraca în grasimi este carnea de vita si vitel (6-8%) si cea mai bogata – carnea de porc (30%). Carnea contine o cantitate mica de glucide, îndeosebi cea a animalelor tinere, este bogata în substante extractive, în purine, creatina, crea-tinina. Ea este de asemenea bogata în substante minerale, în special în fosfor si fier. Viscerele (ficatul, rinichii, inima) contin cantitati sporite de fier, în ele se gasesc cupru si cobalt. Celelalte substante minerale (calciu, sodiu, clor, sulf, magneziu) constituie în carne cantitati mici. Ionii de clor, fosfor, sulf provoaca actiune acida în organism. Carnea este bogata în vitamine hidrosolubile, complexul B. Viscerele pe lânga aceste vitamine, mai sunt bogate în vitamine liposolubile (A, D).

carnea si produsele din carne

carnea si produsele din carne

Valoarea nutritiva a carnii este mare dat fiind continutul ei înalt de proteine, vitamine, substante minerale. Ea poate fi consumata fiarta, fripta sau tocata. Carnea pusa la fiert în apa rece, pierde o parte din substantele hidrosolubile (substantele extractive, vitamine hidrosolubile, saruri minerale si o parte din proteine), însa ea se digera usor. Carnea pusa la fiert în apa fierbinte formeaza la exterior o crusta de proteine coagulate, care retine pierderea unor factori nutritivi. Aceste modificari sunt caracteristice si pentru carnea fripta.

Carnea fiarta se digera usor, pe când cea prajita se digera greu din cauza îmbibarii ei cu grasimi. Carnea tocata, fara condimente, fiarta sau fripta, de asemenea se digereaza usor. Mai dietetica este carnea de vita, de vitel, de gaina, de curcan. Se digera si se asimileaza greu carnea de porc, de gâsca, de rata, carnea afumata, salamurile grase. Carnea de vânat (iepure de câmp, caprioara, mistret, prepelita, rata si gâsca salbatice) este bogata în proteine si substante extractive, dar saraca în grasimi si este greu digerabila.

specialitati din carne microscop

specialitati din carne microscop

Din viscerele animalelor taiate un anumit interes prezinta ficatul. El este un concentrat de microelemente hematopoietice, vitamine (îndeosebi A, colina, Bi, B12, PP), contine o cantitate mare de colesterina (200-300 mg% fata de 60-70 mg% în carnea animalelor si pasarilor) precum si 18% proteine si 3% lipide. In alimentatie se folosesc si limba, rinichii, inima. Limba se digera usor si contine 13% proteine, 16% lipide, într-o cantitate mai mica – tesut conjunctiv si substante extractive. In inima proteinele constituie 15% si lipidele – 3%. Ficatul se limiteaza în alimentatia zilnica a persoanelor cu secretie gastrica sporita, dat fiind faptul ca el stimuleaza secretia gastrica.

Digestia carnii depinde de varietatea ei, de vârsta si starea de nutritie a animalului, partea de animal taiata si curatata, modul de prelucrare culinara. Carnea fiarta sau tocata se digera mai usor ca cea prajita taiata în bucati. Carnea animalelor tinere, bine hranite se digera mai bine ca cea a animalelor batrâne si slabe.

În alimentatia dietetica se folosesc salamuri fierte, crenvursti de calitate superioara si se exclud salamurile afumate si semia-fumate, întrucât exercita un efect negativ asupra organelor digestive, excretorii si metabolice.

Sursa – Articol publicat pe site-ul www.pravaliata.ro/carnea.htm

Comments are closed.

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite