Cine scumpeste carnea?

Comentariile sunt închise pentru Cine scumpeste carnea?

Romania are o piata dezorganizata unde milioane de hectare de teren agricol sunt in degringolada, iar exploatatiile sunt faramitate.

Principalele cauze ale deteriorarii sectorului agricol sunt lipsa de capital, de tehnologie si de expertiza, este de parere secretarul general Agrostar, Tudor Dorobantu.

In opinia acestuia, preturile la alimente cresc fiindca nu mai exista producatori agricoli care sa realizeze bunurile de consum alimentar fiindca statul nu i-a mai sustinut.

Contrar acestuia, Adrian Radulescu, secretar general la Ministerul Agriculturii, afirma ca preturile la alimente nu tin de competenta Ministerului Agriculturii.

„Preturile la alimente nu tin de noi, le face piata. Este vorba de conjunctura internationala, de energie electrica, gaze, petrol si de agentii economici care cumpara la un pret mic si vand la un pret mare”, a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, nu crede ca cresterea preturilor la alimente poare fi o conspiratie premeditata a producatorilor.

„Guvernul a aratat catre producatori, insa nu ne-a spus ca in primul trimestru a majorat si el accizele si a contribuit la cresterea preturilor carburantilor. Nu m-as grabi sa dau vina pe producatori.

Multora dintre ei le-ar conveni sa vanda la preturi mai mici, sa aiba vanzare mai multa”, a declarat pentru Bloombiz.ro Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, Tudor Dorobantu acuza statul roman ca a dat frau liber intermediarilor, importatorilor si retelelor de supermarketuri care au creat monopoluri in Romania.

Potrivit fostului ministru, in Romania produsele care au elasticitate scazuta au o pondere mare: alimentele, intretinerea si chiar carburantii care ocupa 8-10% din veniturile medii ale romanilor.

„Aici e vorba de cosul mediu. Daca impartim analiza pe segmente de populatie, pentru cei cu venituri modeste, procentul depaseste 50% in ceea ce priveste marfurile alimentare”, a mai precizat Vosganian.

Romania, intr-o „revolta” alimentara

Potrivit lui Dorobantu, Romania se poate astepta la un nou val al scumpirilor alimentelor, principalele cauze fiind evolutia pietei mondiale, factorii climatici dar si razboaiele din Orient si preturile carburantilor.

„Asistam de cateva luni intr-o parte a lumii la revolte, care duc la perturbari in aprovizionarea cu carburanti. Daca luam in calcul faptul ca Romania nu cultiva peste 4 milioane de hectare de teren, ne dam seama ca nu avem revolta in Romania dar avem o criza de sistem.

E mai rau decat revolta din Libia, Siria, Egipt. Avem pacea necesara dar nu avem organizarea corespunzatoare”, a mai subliniat secretarul general Agrostar.

Pe de alta parte, Vosganian spune ca aceste scumpiri la alimente nu sunt in valuri succesive, ci reprezinta un proces continuu.

„Uitati-va la carburanti, nu sunt socuri. E vorba de un proces lent si permanent, de conditii care tin de piata interna, de faptul ca noi producem mult sub posibilitati si, desi am putea, nu acoperim necesarul din productia interna”, a afirmat fostul ministru.

De asemenea, acesta este de parere ca romanii vand produsele proprii mai ieftin si cumpara din afara produse mai scumpe. O alta cauza importanta a scumpirii preturilor la alimente este impactul international.

„Intr-o tara precum China exista deja 200 de milioane de oameni care au venituri mari pe standardele europene.

Acesti oameni nu se mai multumesc doar cu orez, ci mananca paine, carne, beau lapte. China, India, Brazilia, tari cu ritmuri mari de crestere apasa asupra pietelor internationale.

Astfel si in viitorul apropiat vom avea astfel de socuri si va trebui rapid sa ne intoarcem la procesul de reindustrializare si sa asumam industrializarea in spatiul rural”, a mai afirmat Varujan Vosganian.

Sursa: bloombiz.ro

Comments are closed.

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite