Cum cumparam carne proaspata

Comentariile sunt închise pentru Cum cumparam carne proaspata

Carnea poate fi proaspata, congelata, suspect proaspata si alterata. Termenul de valabili­tate al carnii trebuie sa fie inscriptionat de catre producator pe eticheta produsului iar pentru carnea proaspata cereti sa vi se prezinte certificatul veterinar unde trebuie sa fie indicata data sacrificarii si termenul de valabilitate a carnii.

carne proaspata

carne proaspata

Carnea proaspata are un miros specific, propriu, caracteristic speciei animalului respectiv, de o culoare cuprinsa in intervalul de la roz-pal pana la rosu inchis. Muschii in sectiune trebuie sa fie putin umezi, dar sa nu lase pete. Consistenta carnii in sectiune trebuie sa fie compacta, elastica; gropita formata cu degetul trebuie sa se niveleze rapid. Grasimea nu trebuie sa aiba miros de rancezire (alterare).

Carnea congelata se pastreaza in spatii frigorifice la o temperatura de circa minus 18 grade Celsius. Pachetele cu carne congelata nu trebuie sa contina cristale de gheata; in caz contrar inseamna o posibila recongelare, carnea devenind astfel nociva. Carnea decongelata trebuie sa aiba caracteristicile carnii proaspete.

Daca temperatura mediului inconjurator este mai mare cu 2-30C decat temperatura carnii congelate, atunci se incepe procesul de decongelare. Cu cat decongelarea se face mai lent, cu atat modificarile si pierderile de suc sunt mai mici.

„Carnea, care a fost supusa decongelarii, trebuie preparata imediat. In cazul nerespectarii acestei cerinte riscati o intoxicatie alimentara”, a declarat Eugen Irimia, expert alimentatie publica.

Carnea suspect proaspata este cea care pare a fi recent pusa la vanzare, insa la o analiza mai atenta prezinta semne ale stadiului initial de alterare: pe alocuri suprafata este umeda, putin lipicioasa si de culoare mai intunecata decat cea proaspata.

Muschii in taietura sunt umezi, de culoare rosie intunecata, sucul de carne este putin tulbure. Consistenta carnii este slab elastica, la apasarea cu degetul gropita formata se indreapta lent, iar mirosul este putin acid sau cu nuanta de alterare.

Grasimea este de consistenta moale, putin lipicioasa, cu nuante cenusii-mate, articulatiile sunt usor acoperite cu mucozitate. Carnea alterata are suprafata acoperita cu mucozitate de culoare cenusie-cafenie sau cu mucegai.

Muschii in taietura sunt umezi, lipiciosi, de culoare rosie – cafenie, iar sucul de carne este tulbure; la carnea decongelata alterata de pe suprafata sectiunii se scurge , are consistenta ofilita; la apasarea cu degetul gropita formata nu se indreapta, mirosul este acru, ranced sau de putregai. Grasimea este moale, de culoare cenusie, cu gust amarui. Daca are miros impropriu carnii proaspete, atat la suprafata, cat si in profunzime, nu riscati consumarea ei.

Nu riscati sa procurati carne suspect proaspata sau alterata, deoarece in asemenea carne nu numai indicii organoleptici sunt nesatisfacatori, dar poate fi si o sursa de infectii alimentare. Concomitent cu microflora de putrefactie in ea pot fi si bacterii patogene. Carnea molesita, jilava si lipicioasa in care intra degetele, este de proasta calitate – poate proveni de la un animal bolnav sau este alterata.

Preparatele din carne in membrana (carnati, salamuri, laberwursti, tobe etc.), daca nu sunt proaspete atunci membrana este deformata, cu goluri si lipicioasa.Cand producatorul nu respecta procesul tehnologic de fabricare, sub membrana produselor apar inele verzui, care denota o calitate compromisa. Produsele din carne alterate, cu modificari profunde, au un miros specific dezagreabil, ajungand pana la intepator (de putrefactie). Astfel de produse sunt necomestibile si daunatoare sanatatii.

 

Cum recunoastem animalul de provenienta

Carnea de vita are tesutul muscular de culoare rosie inchisa, tare la pipait, usor sfaramicioasa, fibra musculara este mai voluminoasa, lipsita de suculenta si mai putin grasa.
Carnea de porc are tesutul muscular de culoare trandafirie cu fibre dense si tari. Carnea provenita de la vieri nu se foloseste, deoarece are un miros specific neplacut, soricul tare si gros si se dezlipeste greu de stratul de slanina.
Carnea animalelor foarte tinere (de vitei, de purcelusi) se caracterizeaza printr-o culoare mai deschisa (roz-rosietica) si este foarte fina.
Carnea animalelor adulte are o nuanta mai intunecata a culorii pana la rosu inchis si consistenta tare. Se prepara mai greu.
Carnea de pasare, spre deosebire de alta carne, are un continut mai ridicat de vitamine. Cea preambalata trebuie sa fie etichetata si marcata corespunzator cu data de fabricare si termenul de valabilitate. Carcasele de pasare trebuie sa aiba o culoare uniforma, fara pete vinete, care atesta existenta fracturilor cu acumulari de sange, unde pot sa se dezvolte focare de infectii, ca urmare a unei pastrari necorespunzatoare.

Sursa: www.gandul.info

Comments are closed.