Indiciile calitatii carnii

Comentariile sunt închise pentru Indiciile calitatii carnii

Carnea de calitate bună neîngheţată este acoperită cu o crustă pal-roşie uscată, la secţiune puţin umedă, nelipicioasă, sucul de carne e transparent. Culoarea cărnii la secţiune este de la roz-deschis până la roşu-închis, în funcţie de varietate, vârsta şi gradul sângerarii animalului. Consistenţa cărnii e elastica, gropită la comprimarea cărnii cu degetul dispare. Culoarea grăsimii de bovină e albă-galbuie, a celei de porc – albă sau albă-roz.

carne porc frageda

carne porc frageda

Măduva oaselor umple cavitatea oaselor tubulare, e mladioasă, galbenă. După fierberea cărnii bulionul e transparent, cu aromă placută. Carnea dezgheţată, de calitate bună, e de culoare roşie, are suprafaţa umedă, de consistenţă moale, gropită formată în urma compresiunii cu degetul nu dispare, bulionul e puţin mai tulbure.

Carnea necalitativă e acoperită cu o crustă de culoare negrie, e umedă, lipicioasă, cu suprafaţa mucoasă, de consistentă vlaguită sau se restabileşte lent. La secţiune carnea e de culoare cenuşie sau verzuie, se lipeşte de degete. Grăsimea e rânceda. Măduva oaselor nu umple cavitatea oaselor. Mirosul cărnii şi al bulionului e fetid. Bulionul e tulbure. Pentru aprecierea calităţii cărnii se efectuează proba «cu cuţitul». Cuţitul fierbinte se introduce şi apoi se extrage din carne. Când carnea e alterată, cuţitul emană un miros fetid.

mezeluri

Salamul fiert de calitate bună e acoperit cu o membrană uscată, fară mucus, şi care aderă strâns la tocătură. Culoarea e uniform, roz. Bucăţile de slănina sunt albe, mladioase. Fiecare varietate de salam are mirosul său specific.

Cârnatul fiert necalitativ are miros acid sau fetid, pieliţa e mucegăită şi cleioasă. Dacă salamul în locul de legare şi în plicile pieliţei se acoperă cu mucus fară alte modificari, el poate fi folosit doar dupa o prelucrare termică. Tocătura salamului poate fi de culoare cenuşie la insuficienţă de nitriţi. Acest salam cu însusirile organoleptice normale este calitativ.

Sursa – Articol publicat pe site-ul www.pravaliata.ro/carnea.htm

Comments are closed.