Legaturile dintre hrana si sanatate la vaci

No Comments

Cu toate ca ne este greu de imaginat, avand in vedere ca taranul roman creste vaci fara o anumita strategie, exista reguli de hranire a acestora. Cu toate ca ne este greu de imaginat, avand in vedere ca taranul roman creste vaci fara o anumita strategie, exista reguli de hranire a acestora. Astfel se va crea o legatura intre alimentatie si sanatate.

La vaci hrana corespunzatoare este o premisa esentiala pentru sanatate, confort si randament. Constiinta acestui fapt este foarte importanta pentru crescator, deoarece o alimentatie proasta dauneaza intregului organism al vacii , de la schimbul de substante din sistemul digestiv pana la osatura si muschi. Pentru a evita aceste grave tulburari de sanatate, planificarea ratiilor de hrana, alaturi de calculul nutritional, trebuie facuta in urma observarii consecvente a animalelor si a evaluarii mediului lor, pentru a anticipa reactiile animalelor la diferitele masuri alimentare. Intre ratia calculata, cea administrata si cea consumata pana la urma de catre vite pot exista diferente, iar valorificarea substantelor nutritive din hrana poate sa nu fie mereu la fel de eficenta.

Prin observatia regulata a animalelor putem recunoaste din timp semnalele de alarma si preveni daunele importante. Cantitatea de minerale si substante active cu care se suplimenteaza hrana depinde, insa de compozitita ratiei, calitatea acesteia si randamentul la care ne asteptam de la animalele noastre.

Necesarul de suplimente nutritive la vaci intra in conflict cu ideea traditionala de crestere a animalelor in circuit inchis. Vaci de lapte

Necesarul de suplimente nutritive la vaci intra in conflict cu ideea traditionala de crestere a animalelor in circuit inchis. Totusi, refuzul de a achizitiona concentrate energetice si suplimente nutritive poate dauna confortului si sanatatii animalelor. Hranirea vacilor cu randament mare este cea mai solicitata pentru crescatori si implica un numar mare de calcule.

Perioadele fara productie de lapte sunt foarte importante pentru pregatirea fatarii si a urmatoarei lactatii. Ugerul trebuie sa se odihneasca in timpul fazei neproductive. Vaca trebuie sa faca fata fazei intr-o conditie fizica excelenta. Hranirea nu are voie sa stimuleze depunerile de grasime. La inceputul fazei neproductive, hranirea trebuie sa se faca doar cu nutreturi de volum. In ultimele doua saptamani inainte de fatare, ratia trebuie suplimentata cu hrana pentru pregatirea fatarii. Concret, aceasta inseamna ca suplimentele nutritive care vor fi administrate si dupa fatare trebuie introduse in alimentatie in cantitate tot mai mare. O crestere prea mare a administratiei de concentrat energetic duce, prin stimularea productiei de acizi, la o scadere a pH-ului burdufului, si deci la o acidoza rumenala. In functie de gradul acesteia, vaca prezinta o lipsa de apetit si o apatie profunda.

erioadele fara productie de lapte sunt foarte importante pentru pregatirea fatarii si a urmatoarei lactatii. Dupa fatare si retragerea uterului la dimensiunile sale normale, faza post-natala ar trebui sa se incheie in ziua a zecea. In primele saptamani dupa fatare, atat cantitatea de lapte produs cat si consumul de hrana cresc considerabil. In ciuda unei hraniri suficente, vacile cu randament mare nu pot sa-si asigure toata energia pentru producerea de lapte din ratiile de hrana, deci ele scad in greutate pentru a-si putea acoperi necesarul de energie prin valorificarea rezervelor de grasime pe care le-au depus in timpul perioadei neproductive.

Este bine ca in perioada de inceput a lactatiei sa mentinem pierderile de greutate in limitele normale.  O metoda de a verifica eficenta hranirii este analiza excrementelor animalului.

Introducerea in hrana a cantitatilor mari de furaje bogate in proteine ( trifoi, lucerna ), valorile ureei si proteinelor din sange trebuie verificate constant.

Abia dupa nastere vitelul se poate aproviziona cu anticorpi din laptele mamei.Vitei

Acestea se vor naste fara anticorpi in sange, fiind astfel deosebit de susceptibili la infectii, ai caror germeni penetreaza organismul prin tractul digestiv sau caile respiratorii. Abia dupa nastere vitelul se poate aproviziona cu anticorpi din laptele mamei. Prin natura lui intestinul vitelului nu este permeabil pentru moleculele mari, anticorpii, decat in primele 24 de ore de viata. De-a lungul primelor zile de viata, acesti pori intestinali se inchid si digestia normala incepe sa functioneze. Trebuie sa evitam atingerea botului vitelului nou-nascut, deoarce toate bacteriile si impuritatile care ajung in tractul intestinal sunt periculoase. Igiena in zona fatarii si inceperea cat mai timpurie a alaptarii sunt premisele unei dezvoltari bune a vitelului. Laptele mamei are si rolul de a forma flora intestinala, echilibrarea cantitatii de minerale si substante active din organismul vitelului si stimularea cresterii prin aportul puternic de energie.

Daca laptele mamei nu poate fi primit in mod natural, prin supt, administrarea acestuia trebuie facuta cu multa grija si la temperatura potrivita. Administrarea fortata a laptelui de mama si a laptelui in general este periculoasa pentru bunastarea si dezvoltarea normala a vitelului. Viteii trebuie hraniti cu lapte integral natural cel putin primele trei luni din viata.

Junincile, dupa ce au fost intarcate, in primele sase luni de viata este bine sa fie hranite cu fan si produse insilozate de cea mai buna calitate, obisnuindu-le si cu mici cantitati de concentrate energetice.

Viticile

Junincile, dupa ce au fost intarcate, in primele sase luni de viata este bine sa fie hranite cu fan si produse insilozate de cea mai buna calitate, obisnuindu-le si cu mici cantitati de concentrate energetice. Consumul de hrana va creste considerabil, iar in cea de-a doua jumatate a primului an de viata nutretul de volum este suficent si se poate renunta la concentratul energetic. Pentru asigurarea dezvoltarii unui organism sanatos, se recomanda suplimentarea hranei cu minerale si substante active.  In cel de-al doilea an de viata, cresterea nu mai este asa rapida. Concentratia de nutrienti ai hranei poate fi redusa, deoarce camerele anterioare ale stomacului au crescut suficent in volum. Junincile se vor hrani cu nutreturi de volum de calitate medie: fan, hrana insilozata cu proportii mai mari de fibra vegetala, etc.

Daca von creste junincile prea intensiv se va scadea perioada lor de productie. Intensitatea cresterii influenteaza rapiditatea dezvoltarii organismului si varsta fertilitatii. Hrana administrata in regim extensiv imbunatateste fertilitatea si prelungeste perioada de productivitate a animalului.

In concluzie, trebuie sa cautam carti de specialitate sau sa consultam un medic veterinar care sa ne spuna cum trebuie hranite bovinelelor, iar hrana pentru vaci trebuie sa fie de calitate superioara.

Sursa: agricultura-romania.ro

Leave a Reply

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite