Macelaria, o afacere pe muchie de cutit

Comentariile sunt închise pentru Macelaria, o afacere pe muchie de cutit

„Ziua de 24 ianuarie 1905 va ramane adanc intipărita in inimile noastre, pentru ca in aceasta zi comercianţii macelari de la un capat la altul al tari, s-au adunat, pentru intaia data, in Capitala Regatului, pentru asi da mana infratirei si pentru a incepe lupta pentru salvarea comertului de macelarie din starea inapoiata si extrem de critica in care se gaseste de multa vreme!„, spune un pasaj din Jurnalul Comercianţilor Macelari, ziar editat in „numar mic” cu ocazia Congresului Comercianţilor Macelari desfasurat la Bucuresti.

Macelarii din Hala Obor inca mai transeaza carnea dupa metoda traditionala: cu toporisca pe butucul de lemn

Dupa mai bine de o suta de ani, „breasla macelarilor” se confruntă cu alte probleme, una dintre ele fiind lanţurile de supermarketuri si hipermarketuri care „le-au furat” o parte din clienti. Macelarii erau o breasla puternica si bogata in vechiul targ al Bucurestilor. De exemplu, Biserica Batistea a fost ctitorita de un macelar din familia Manciulesti, pe locul unui lscas de cult mai vechi.

Macelariile din ziua de azi mai pastreaza totusi izul comertului de altadata. Clientii, in special persoane mai in varsta, „se targuiesc” cu vanzatorii pentru bucata mai buna de carne, intreaba daca e proaspata si ce au mai adus nou.

Sursa – Articol publicat pe data de 22 Mai 2007, pe site-ul www.revista-piata.ro

Comments are closed.