Sfaturi despre friptura la gratar

No Comments

Pentru ca iesirea in natura sa fie perfecta, mai ales din punctul de vedere al reusitei culinare, iata sfaturile celor care au facut o pasiune din preparate la gratar.

Lemne sau carbuni?

  • Exista diferente de gust si aroma, pe care lemnele sau carbunii o dau preparatelor la gratar;
  • Temperatura degajata de carbuni este mai mare decat cea a lemnelor, asa ca primii sunt indicati pentru carne, in timp ce pentru legume si fructe, se pot folosi lemnele. Lemnul de fag si stejar este dur si este foarte bun si pentru carne, in timp ce lemnul de brad arde repede, dar are o arome incantatoare;
  • Gratarele electrice sunt mai sanatoase decat cele cu lemne sau carbuni, dar aroma are de suferit;
  • Imparte gratarul in doua, o zona cu lemne, iar alta cu carbuni. Vei avea doua valori diferite de temperatura pentru carne si legume;
  • Cel mai bine merge combinatia lemne si carbuni. Pune lemne suficiente, iar cand se consuma, adauga carbuni pe margine, nu in mijlocul gratarului;
  • Aprinde gratarul cu o ora, o ora si jumatate inainte de a pune carnea. Nu folosi benzina sau alt lichid usor inflamabil;
  • Pune carnea pe grill numai dupa ce flacarile s-au stins si jarul este acoperit cu cenusa alba.

Secretele bucatarilor

  1. Carnea de vita este mai pretentioasa, astfel ca pentru a obtine o friptura la gratar gustoasa, frageda si bine patrunsa se recomanda ca bucatile sa fie taiate perpendicular pe fibra de carne iar in timpul frigerii sa se stropeasca din cand in cand cu ulei.
  2. Pentru a prepara o friptura frageda si gustoasa pe gratar, bucatile de carne se sareaza putin inainte si se lasa un sfert de ora la congelator.
  3. Carnea dezosata se frige mai greu decat cea cu os, deoarece osul este bun conductor termic si grabeste gatirea carnii din interior.
  4. Fripturile date cu putin mustar inainte de a se pune pe gratar vor fi mai aromate.
  5. Friptura pe gratar nu se va intepa cu furculita deoarece sucul sa propriu se va scurge si carnea isi va pierde din fragezime.
  6. Carnea prajita isi pierde din calitatile nutritionale, pe cand cea fripta retine vitaminele B1 si B2.
  7. Pestele se frige uns cu ulei pe gratar incins.

Instrumente si accesorii

  • Perie aspra pentru curatat gratarul. Asaza grillul pe flacara pentru ca toate resturile sa arda, apoi curata-l de zgura;
  • O manusa termorezistenta, care sa ajunga pana spre cot, astfel incat sa poti manevra bunatatile de pe gratar, fara sa te arda dogoarea jarului;
  • Furculite lungi, clesti, lopatele pentru asezat, intors si luat alimentele de pe gratar;
  • Cel putin doua sticle cu pulverizator, una cu grasime (nu incarca alimentele cu grasime, ci trebuie sa le ungi uniform inainte sa le asezi pe grill) si alta cu apa (poti stinge eficient si rapid limbile de foc provocate de grasimea scursa din carnea aflata pe gratar);

Un evantai, pentru a ventila grataul si a aprinde jarul.

Sursa: www.sfaturiculinare.ro/www.retete.eva.ro

Leave a Reply

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite