Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 244

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 246

Tipuri de hrana pentru vaci (bovine)

No Comments


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 244

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/radufoto/macelariaradu_ro/wp-content/plugins/facebook-button-plugin/facebook-button-plugin.php on line 246

Bovinele sunt animale de baza in multe gospodarii din Romania. Sunt printre cele mai bune animale de crescut fiind folosite in diverse moduri: pentru tractarea carutelor, pentru lapte (din acesta se pot face diferite produse lactate), cat si pentru carne (taierea ei sau fatarea unui vitel si taierea acestuia). Vaca nu este un animal pretentios si se adapteaza foarte usor conditiilor de mediu autohtone.

Hrana administrata pentru vaci este impartita in trei categorii:

– hrana verde de pe pasune;

– hrana cultivata;

– hrana de completare.

Hrana se clasifica in functie de continutul de energie si de prezenta anumitor grupuri importante de nutrienti.

Hrana verde de pe pasune si cea cultivata se gaseste de obicei in forma proaspata sau conservata (fan, hrana insilozata).

Acest tip de hrana se foloseste mai ales la fermele ecologice, aflate in munti. Acolo exista o varietate mare de plante.

Hrana verde

Acest tip de hrana se foloseste mai ales la fermele ecologice, aflate in munti. Acolo exista o varietate mare de plante. Compozitia optima este de 60 -70 % iarba si 20 – 30 % leguminoase, restul de 10 – 20 % este din buruieni. Buruienile sunt plante care nu sunt nici ierburi, nici leguminoase.

Pasunea ideala pentru hranirea vacilor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– flora densa;

– prezenta leguminoaselor pentru o buna aprovizionare cu azot;

– plantele care dispar trebuie sa se inmulteasca in mod natural, astfel pasunea sa fie mereu inverzita;

– densitate redusa a plantelor nedorite.

Alcatuirea propriu-zisa a vegetatiei pasunii este dependenta nu numai de conditiile de mediu ( sol, pH, ploi, clima ) ci si de intensitatea utilizarii ( campie, pasune, faneata ). Pentru recoltare, plantele trebuie culese atunci cand are loc inspicarea plantelor predominante in acea zona. Atunci, raportul intre calitatea hranei si masa bruta recoltata este cel mai bun. Daca plantele sunt recoltate la momentul potrivit vor avea un continut ideal de nutrienti. Hrana trebuie dusa la laborator, pentru a se vedea continutul de nutrienti. Astfel, crescatorii vor stii cum trebuie impartite ratiile de hrana pentru vaci. Intr-o ferma daca nu dispunem de datele de la laborator, se va face un calcul al ratiilor pe baza unor tabele cu valoarea nutrientilor pentru fiecare planta in parte.

Plantele pentru furajarea vitelor pot fi cultivate ca monocultura sau sub forma de specii multiple.

Hrana cultivata

Plantele pentru furajarea vitelor pot fi cultivate ca monocultura sau sub forma de specii multiple. Trifoiul si lucerna sunt esentiale unei crescatorii ecologice nu numai pentru mentinerea calitatii solului, ci si ca furaj de baza foarte valoros. Cultivarea lor in asociere cu alte plante este recomandabila, nu numai pentru asigurarea unei recolte bogate ci si pentru echilibrarea valorilor nutritive ale hranei. Porumbul insilozat este mult mai greu de crescut in jurul unei crescatorii ecologice, fiind mai pretentios in ceea ce priveste amplasamentul, plantele asociate, ingrasarea si curatarea de buruieni. Totusi el prezinta interes ca planta furajera, nu numai gratie recoltelor bogdate, ci si pentru ca are o valoare nutritiva ridicata si completeaza bine o hrana verde bogata in proteine.

Trifoiul si lucerna sunt esentiale unei crescatorii ecologice nu numai pentru mentinerea calitatii solului, ci si ca furaj de baza foarte valoros.

Daca vrem sa renuntam la porumbul insilozat se poate utiliza insilozarea cerealelor intregi. Cerealele trebuie sa aiba anumite proprietati, astfel incat sa aiba aceleasi valori nutritive ca porumbul. Un alt furaj cu o valoare nutritiva apropiata de a porumbului este sfecla furajera, anumite soiuri avand un continut de energie mult mai ridicat. Este o planta foarte bine digerata de catre vaci, de asemenea are un gust placut – ceea ce ajuta la cresterea consumului total de hrana si, deci, la obtinerea unui randament mai bun. Deoarce, cultivarea sfeclei necesita mai multa forta de munca, ea se intalneste rar in fermele ecologice.

In unele cazuri, cum ar fi la secara verde, fasolea, mazarea si mustarul, furajele au un gust tipic, necesitand un timp de adaptare atunci cand sunt administrate prima oara in amestec cu alte plante.

Vitele trebuie sa se obisnuiasca cu plantele intermediare, care le sunt disponibile in cantitati considerabile, dar pe perioade scurte de timp, altfel consumul de hrana scade si se poate ajunge la tulburari de sanatate.

Conservarea optima a hranei este cu atat mai importanta cu cat ne asteptam la un randament mai mare din partea animalelor.

Conservarea optima a hranei este cu atat mai importanta cu cat ne asteptam la un randament mai mare din partea animalelor. Calitatea conservarii are un efect considerabil asupra: valorii energetice a furajelor, compozitiei nutritive a furajelor, calitatii hranei verzi conservate, consumului de hrana al vitelor, necesarului de furaje de completare.

Fanul este un aliment la care nu se poate renunta. El sprijina functiile motorii ale burdufului, adica activitatea musculara a sistemului digestiv, si rumegatul, activitate indispensabila pentru o descompunere corespunzatoare a hranei.

Uscarea fanului in aer liber, este o metoda foarte grea deoarce conditiile meteorologice fac ca aceasta metoda sa produca fan de proasta calitate. Uscarea fanului prin aerisire este preferabila, mai ale de catre intreprinderile care au renuntat la hrana insilozata. Cu toate ca aerisirea la cald este mai costisitoare ea este mult mai avantajoasa decat aerisirea la rece.

Hrana de completare pentru vaci este realizata din concentrate energetice, suplimente de minerale si substante active.

Hrana de completare

Hrana de completare pentru vaci este realizata din concentrate energetice, suplimente de minerale si substante active. Acest tip de hrana este necesar pentru: completarea ratiilor de hrana cu un dezechilibru nutritiv, imbunatatirea aportului energetic si de nutrienti al hranei. Pentru completarea ratiilor de hrana ne stau la dispozitie diferitele specii de cereale: orz, grau de toamna, ovaz, porumb, secara. Pot fi gasite sub forma de srot sau presare sau chiar sub forma de tarate. Acestea pot servi animalele ca sursa importanta de energie, dar pot duce la o perturbare a digestiei, afectand procesele naturale din camerele stomacului si pot fi deci daunatoare intregului organism animal daca sunt administrate in cantitate prea mare.

Fanul este un aliment la care nu se poate renunta. El sprijina functiile motorii ale burdufului, adica activitatea musculara a sistemului digestiv, si rumegatul, activitate indispensabila pentru o descompunere corespunzatoare a hranei.

Trebuie sa avem in vedere asigurarea unei depozitari adecvate si a unui sitem de uscare, daca este nevoie. Daca cerealele sunt depozitate inadecvat, in mediu umed, se vor degrada. O urmare a degradarii cerealelor este imbolnavirea animalelor.

Taiteii uscati de sfecla sunt mai valorosi, punand la dispozitie energia sub forma de fibra degradabila, mai usor de prelucrat de catre sistemul digestiv al vacii.

Asadar, in functie de obiectivul pe care il aveti pentru fiecare animal in parte trebuie sa ii asigurati o hrana conforma, astfel evitand inconvenintele aparute pe parcursul cresterii.

Sursa: agricultura-romania.ro

Leave a Reply

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite