Totul despre carne – cum o alegi, cum o pastrezi, cum o mananci

No Comments

Carnea necesita ceva atentie atunci cand este manuita si preparata, pentru a obtine un produs cat mai reusit din aceasta. Este vorba intai de ce carne alegi, apoi de conditiile in care trebuie pastrata si de cum este gatita.

1. Cum sa alegi carnea

Ce sa faci: Priveste atent carnea atunci cand o cumperi si alege bucati care au un aspect usor umed, nu uscat. De asemenea, este important sa iti cauti o sursa de incredere de la care sa cumperi carne. In plus, daca se poate, solicita sa o mirosi, pentru a vedea daca ti se pare ceva suspect.

Ce sa nu faci: Evita carnea care pare atoasa, uscata, precum si pe cea care are un aspect prea gras sau prea umed. Acelasi lucru este valabil si pentru carnati.

2. Cum sa pastrezi carnea

Ce sa faci: Intai spala-te pe maini si apoi pune carnea in recipiente bine acoperite, pentru ca aceasta sa nu fie atinsa de alte alimente in cazul in care curge ceva (sau invers, aceasta sa nu contamineze alte produse). Daca vrei sa pastrezi carne gatita in frigider intai las-o sa se raceasca, dar cat mai repede, de preferat intr-o incapere rece, si apoi asaz-o spre exemplu intr-o folie de aluminiu.

Ce sa nu faci: Nu pune carne fierbinte in frigider (si, in general, alimente fierbinti) deoarece va creste temperatura din interiorul acestuia, favorizand inmultirea bacteriilor. De asemenea, nu lasa carnea neacoperita in frigider si nu pune sare pe ea cand o pastrezi, deoarece se va usca mai mult decat daca ar sta nesarata.

3. Cum sa o congelezi si sa o decongelezi

Ce sa faci: Dupa ce cumperi carne, pune in frigider cantitatea pe care crezi ca o consumi rapid, de preferat in doua zile, si restul (sau toata) in congelator, dar in cat mai scurt timp posibil si cat mai bine acoperita. Cand scoti carne din congelator pentru a gati, las-o sa se dezghete incet, in frigider, si incearca sa o consumi toata in doua zile. De asemenea, poti congela carne gatita.

Carnea poate fi tinuta si ani de zile in congelator, cu conditia sa nu fie dezghetata deloc in acest timp. Totusi, isi va pierde din proprietati (in special din fibre).

Inainte sa o gatesti, ai grija sa fie de la temperatura camerei (tine-o cam o ora).

Ce sa nu faci: Nu dezgheta carne in apa fierbinte deoarece isi pierde din calitate si risti chiar toxiinfectii alimentare. In plus, o regula esentiala este sa nu recongelezi carne cruda. Daca ti-a ramas nefolosita mai bine gateste-o.

4. Cum sa te feresti de toxiinfectiile alimentare

In ceea ce priveste carnea, toxiinfectiile pot sa apara in special din cauza contaminarii incrucisate, care inseamna trecerea microbilor de la alimentele crude la cele care sunt gata pentru consum.

Pentru a evita acest lucru este necesar sa respecti cateva reguli cum ar fi: sa te speli pe maini inainte si dupa manipularea carnii crude si a altor alimente crude, sa nu lasi ca alimentele preparate sa fie atinse de cele crude (cum ar fi sa nu se scurga zeama de la carnea cruda peste acestea), sa folosesti ustensile separate pentru cele doua tipuri de alimente si sa le speli cu apa calda dupa utilizare.

Sursa: ziare.com

Leave a Reply

Blog Directory Smarty Web Director Director web Addursite